2016_06_30

Jovisst er det trygt med regnskap i skyen!

I følge Statistisk sentralbyrå benytter i overkant av 53 % av norske bedrifter en eller annen form for nettbasert tjeneste. Men mange nøler fremdeles med å ta det i bruk i stor grad, på grunn av frykt for at data ikke er 100 prosent trygge. Det er sunt å utvise en viss skepsis til nye ting, og mange er på vakt når det gjelder datasikkerhet i nettskyen – spesielt når det gjelder sensitiv informasjon om interne forhold i bedriften, om kunder og om medarbeidere. Men ved bruk av blant annet Accountor Online, nettbasert regnskapsprogram utviklet av Accountors datterselskap Procountor, kan du senke skuldrene.
 
Med dagens teknologi og sikkerhetsrutiner rundt skybaserte tjenester trenger man ikke bekymre seg for at nettskyen skal være utrygg, forsikrer Eira Brunstad, daglig leder for Procountor Norge.

 

Hva er skytjenester?

På Datatilsynets hjemmeside defineres skytjenester slik:

"Skytjenester, eller Cloud Computing, er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker tilknyttet internett."

Med andre ord; du lagrer filer og dokumenter på en server som styres eksternt, eller logger deg på fra egen enhet (PC, Mac, nettbrett, smarttelefon) og bruker et program som er lokalisert på den samme serveren. 
Eksempler vi kjenner fra det daglige er: nettbasert epost (hotmail, gmail, yahoo), iCloud, nettbank, Dropox m.m.

Like trygt som nettbanken

Brunstad er trygg på at verdifull og sensitiv informasjon om deg, ditt firma, dine kunder og medarbeidere er sikret mot datainnbrudd og hacking. Generelt fungerer programvare for elektronisk økonomistyring på samme måte som en nettbank der datatrafikken alltid er kryptert: du må logge deg inn med et passord som genereres for hver gang du logger inn, og leverandøren av programmet som benyttes er ansvarlig for at data oppbevares sikkert. 

Kryptert informasjon

Mange bruker nettskyen privat, der de lagrer både epost, bilder og andre filer, uten at de nødvendigvis tenker så veldig mye over hvor trygt det egentlig er. Men tendensen er at mer og mer av arbeidsflyt som i dag skjer på lokale arbeidsstasjoner vil flyttes opp i skyen. Og sikkerhet er i grunnen ikke et problem i dag; seriøse tilbydere har et høyt nivå på teknisk vedlikehold, sikkerhetskopiering, versjonsoppdateringer og kryptering. Accountors løsning, Accountor Online, tilfredsstiller alle myndighetenes krav til sikkerhet, som er ganske strenge, og har hittil ikke opplevd noen sikkerhetsmessige utfordringer. 

Hva må du gjøre selv?

For at sikkerheten skal ivaretas fra din side, er det viktig at hver enkelt medarbeider som har behov for tilgang får tildelt sin unike bruker. På den måten vet man alltid hvem som har utført hva, og det styres sentralt hvem som hva tilgang til hvilke områder.

Tillit

Brunstad forteller at tilliten fra Accountor Online-kundene er stor. - Jeg opplever at langt de fleste av våre kunder er tillitsfulle, og veldig fornøyd med tilgjengeligheten Accountor Online gir dem. Vi driver kontinuerlig overvåkning og evaluering av sikkerhetssystemene våre, infrastrukturen og prosessene som er involvert, slik at din informasjon er trygg hos oss, avslutter hun.
 
Les flere utgaver av Aktuelt her:
Ti grunner til skybasert regnskap
Den verste rådgiverfellen er å ta beslutningen for kunden
6 tips for et realistisk budsjett
5 tips til vellukka start for ny medarbeidar
Når kan du pensjonere deg?
HMS - hvorfor det?
 
 

Vil du vite mer om regnskap i skyen? Snakk med en av våre kompetente rådgivere nå!